Het aanbod

Mindfulness voor kinderen en jongeren

Heb je soms last van stress of gepieker? Heb je problemen om je aandacht bij taken te houden? Dan kan mindfulness  jou helpen.

Soms hebben kinderen last van stress, kunnen zij zich moeilijk concentreren en zijn ze snel afgeleid. Andere kinderen zijn impulsief of kunnen snel boos reageren. Kinderen kunnen faalangst hebben bij het maken van toetsen of ze vinden het spannend om nieuwe mensen te ontmoeten en/of iets te gaan doen dat ze nog niet eerder hebben gedaan. Soms hebben kinderen last van piekeren of hebben ze moeite met in slaap vallen. Bij mindfulness worden technieken aangeleerd waardoor een kind zich bewust wordt van stress en waardoor een kind zich leert ontspannen.

Mindfulness leert kinderen:

  • Geconcentreerd en aandachtig te werken.
  • Met stemmingen en impulsen om te gaan.
  • Een hoofd vol gedachten tot rust te brengen.
  • Uit het hoofd in hun lijf komen.
  • Met emoties als boosheid, angst, verdriet, blijdschap omgaan, zonder iets te negeren of weg te drukken, maar ook zonder er helemaal door meegesleept te worden.
  • Te vertrouwen op zichzelf.
  • Mild en begripvol te zijn voor zichzelf en anderen.

Uit studies komt naar voren dat mindfullness bij verschillende klachten goed kan werken. Mindfulness kan helpen bij kinderen met A(D)HD, stemmingsklachten, angstklachten, laag zelfbeeld en slaapproblemen.

Documentaire Pillen of chillen: Om te onderzoeken of mindfulness een alternatief kan zijn voor pillen voor de behandeling van ADHD, is UvA-minds een onderzoek gestart. De documentaire volgt een aantal deelnemers aan het onderzoek. Om de documentaire te bekijken kunt u op onderstaande link klikken.

https://www.npo.nl/pillen-of-chillen/11-12-2016/KN_1686978

https://jeugdjournaal.nl/artikel/2192493-meer-kinderen-zouden-aan-mindfulness-moeten-doen.html?ext=html