Het Aanbod

Bedwing je dwang

Dwanggedachten zijn steeds terugkerende ideeën, beelden, of impulsen. Bij kinderen gaat het vaak om ramen die henzelf of familieleden kunnen overkomen. Dwanghandelingen zijn vrijwel altijd bedoeld om de angst opgeroepen door de dwanggedachten te verminderen. Veelvoorkomende handelingen zijn wassen, schoonmaken, controleren, herhalen en rechtzetten. Een voorbeeld is een kind dat de deur drie keer open en dicht moet doen om te voorkomen dat d ouders een auto-ongeluk krijgen. Wanneer deze dwanggedachten en handelingen het dagelijks leven beïnvloeden is er sprake van een dwangstoornis. Dwangrituelen kunnen als op zeer jonge leeftijd voorkomen.

Dwangklachten ontstaan vaak bij het begin van de pubertijd, maar ook jongere kinderen kunnen al klachten hebben. Ook tics komen vaak samen met een dwangstoornis voor.

Bedwing je dwang is een individuele training voor kinderen van 8 tot 18 jaar. De behandeling bestaat uit wekelijkse bijeenkomsten van een uur. Het aantal benodigde sessies zal per kind verschillen. Bij de behandeling zal ook aandacht worden besteed aan de ouders.

Doel van de training:

  • Kinderen en jongeren passen geen dwangrituelen meer toe om hun angst te verminderen
  • Er is sprake van een cognitieve verandering (verandering in gedachten, opvattingen en interpretaties van  obsessies)